Friday, May 8, 2015

Учество на дебатен форум "25 години пазарна економија во РМ и состојбите на пазарот на хартии од вредност"

07.Април.2015
хотел Александар Палас, Скопје

На форумот изнесов дека состојбата во економијата на РМ може да се гледа од два аспекта. Позитивниот е растот на економијата од над 3% и учеството на странските директни инвестиции. За илустрација, Ван хол-белгискиот производител на автобуси има извезено над 500 автобуси, додека Дрекселмајер со база во Кавадарци има зголемен обем заради многу добрите резултати на продажба на Мерцедес Ц-класа.
Но, негативниот резултат е кај домашните фирми. Имено, при анализа на приходите на 100-те акционерски друштва со задолжителна берзанска котација и со објавени финансиски извештаји за 2014 година, може да се види следното: Вкупните приходи од продажба за 2013 година изнесувале 1,95 милијарди евра, додека за 2014 тие изнесуваат 1,8. Тоа е пад од 8%. Од вкупниот број, 60% имаат негативен тренд на продажба. Тоа е загрижувачки. Зошто во услови на раст на БДП, ниски камати и девалвирано евро ние имаме таков негативен резултат?
Цената на акциите на Македонската берза, донекаде е одсликана преку овие бројки.
Пензискиот систем има блиску до 600 милиони евра на заштеди и тој број расте. Инвестирањето на пензиските фондови во домашни акции е присутно, но може да биде и поголемо. Голем проблем е тоа што некои раководства на големи македонски компании не сакаат да имаат пензиски фондови како ко-сопственици. Корпоративната култура и однесување е на незначително ниво.
Во иднина, потенцијалот на пензиските фондови може да се искористи преку инвестирање во до-капитализација, IPO, корпоративни и инфраструктурни обврзници.

Медиа:
http://vecer.mk/ekonomija/bishev-investitorite-porano-trchaa-po-profiti-a-sega-baraat-sigurnost
http://utrinski.mk/?ItemID=0B052C6615636C48BF5FC23B528569EA
http://sitel.com.mk/berzanska-konferencija-zoshto-ne-se-budi-makedonskiot-pazar-na-kapital

No comments: